Home » De Firewall, de laatste verdediging tegen indringers
Wanneer je denkt aan een Firewall, beeld je dan in dat dit toestel de voordeur van je woning is.
Jij beslist voor wie en wanneer deze deur -onze Firewall- opengaat voor mensen die je huis willen binnenkomen -het verkeer-.
Dit is natuurlijk simplistisch voorgesteld maar eigenlijk is het niet meer dan dat, de Firewall is de deur van je netwerk en beslist aan de hand van regels of het verkeer tot in je netwerk mag komen.
Een Firewall komt in hardware -en softwarematige uitvoeringen maar wij verkiezen steeds een dedicated toestel (hardwarematig) om het netwerk te beschermen.
Een Fortigate 60E – Hardwarematige Firewall
Het laatste jaar is een ding duidelijk geworden, we hebben allemaal een gigantische digitale sprong gemaakt.
Hierdoor investeren we meer in computers en randapparatuur maar het biedt ook opportuniteiten voor mensen met kwade bedoelingen.
Denk maar aan de vele phishing berichten, aanvallen tegen websites van de overheid (belnet), lekken van wachtwoorden, randsomware, D-Dossing,…
Mocht een hacker of aanvaller in uw netwerk geraken, particulier of zelfstandig, dan zou het voor de hacker mogelijk zijn om tot in uw computer te raken en bijvoorbeeld een cryptovirus los te laten op uw systemen. Ik moet u niet uitleggen welke drama’s er zich al hebben afgespeeld met dergelijke virussen.
Een Firewall speelt hier een bijzonder grote rol in om hackers op afstand te houden en aanvallen te mitigeren.
Of u nu enkel maar surft op het internet, eigen servers heeft of een bedrijf runt, het is mijn mening dat iedereen een Firewall kan gebruiken om zichzelf te beschermen tegen de steeds grotere dreigingen op het internet.
Net zoals uw Telenet of Proximus modem ook een ingebouwde Firewall heeft, hebben de meeste operating systems zoals Windows, Linux en MacOS ook een softwarematige Firewall ingebouwd.
Deze zijn prima om poorten op uw PC zelf te blokkeren en ongewenste programma’s toegang van -en naar het internet vanop uw toestel te blokkeren.
Het is dus belangrijk deze altijd aan te laten, deze zal je vaak beschermen op het toestel zelf maar niet op je netwerk.
Zoals gezegd hebben de routers van Telenet en Proximus ook een ingebouwde Firewall die je tegen bepaalde aanvallen zal beschermen maar deze zijn beperkt tot het minimum. Uiteindelijk zijn deze toestellen gewoon niet krachtig genoeg of uitgebreid genoeg om het echte werk van een Firewall te doen.
Tegenwoordig bieden de Next-Gen Firewalls (NGFW) op erg veel vlakken bescherming.
Dit gaat van actieve pakket inspectie tot anti-virus.
Een all-in-one toestel toegewijd op 1 ding. De veiligheid van u en uw netwerk garanderen, 24/7.
IT-Invent is vertrouwd met het plaatsen van zowel de kleinere Firewalls (60E), geschikt voor ieder huishouden en kleine zelfstandigen als de grotere (100D) geschikt voor Bedrijven.
Bij iedere plaatsing heeft u een security check-up gratis, zodat we de Firewall op uw maat kunnen afstemmen.
Vertrouw op de veiligheid van een Firewall zodat u zonder zorgen terug op het web kan surfen, werken,…